Wij verzamelen en delen geen privacy gevoelige informatie via deze website en gebruiken alleen noodzakelijke, functionele cookies. Deze helpen de website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Motorrijden wordt door velen ervaren als de ultieme vrijheid. En is je motor goed verzekerd, dan rij je ook nog eens zorgeloos. Elke bezitter van een motor is sowieso verplicht om minimaal een (WA) basisverzekering af te sluiten.
De premie van een motorverzekering kan behoorlijk variëren, omdat de berekening van de premie van meerdere factoren afhankelijk is. Leeftijd, woonplaats, type dekking, aantal schadevrije jaren, type en leeftijd van de motor en aanvullende verzekeringen zijn allemaal van invloed op de premie. Op sommige van deze factoren heb je geen invloed, maar de andere factoren kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt.
Dekking
Bij de dekking van de verzekering voor je motor hebt je drie mogelijkheden:
* Wettelijke aansprakelijkheiddekking is verplicht als je een motor bezit
Schadevrije jaren
Bij sommige verzekeraars krijg je korting voor opgebouwde schadevrije jaren. Elk jaar dat je zonder schade hebt gereden telt. Het gaat dan wel om jaren dat je ook in het bezit was van een motorverzekering.
Aanvullende verzekeringen
Je motorverzekering kan ook worden uitgebreid met een aanvullende verzekering. Deze aanvullingen bieden een dekking die niet binnen de standaard dekkingsopties vallen. Je hebt keuze uit:
De premie van je motorverzekering wordt door deze aanvullende dekkingen hoger, maar vaak is het zeker de moeite waard er toch voor te kiezen.
Winterstop = korting bij WA+
In Nederland stapt ongeveer 3/4 van de motorrijders 's winters niet op de motor. Diverse verzekeraars bieden voor deze 'winterstop' een aardige korting variërend van 5-15% op de jaarpremie (alleen mogelijk bij WA+ verzekeringen). Je bent dan van 1 of 15 december tot 1 maart niet verzekerd bij schade door aanrijding, botsing of eigen toedoen tijdens het rijden. Indien je motor in en opslag staat, blijf je wel verzekerd tegen diefstal en opslagrisico (schade). Vraag naar de voorwaarden. De motor hoeft niet te worden geschorst bij het RDW.
Heb je hulp nodig bij het aflsuiten van een motorverzekering? We helpen je graag.
Je schadevrije jaren kun je terugvinden op je polisblad. Heb je geen polisblad, vraag deze dan op bij je adviseur. Zodra je je verzekering beëindigt krijg je een laatste overzicht met daarop een royementsverklaring en het aantal schadevrije jaren dat je tot die tijd hebt opgebouwd. Deze worden ook geregistreerd in het Roydata systeem.
Nadat je een verzekering hebt afgesloten heb je 14 dagen bedenktijd. Als je binnen deze termijn besluit om de verzekering toch te beëindigen, laat dit dan weten aan jouw adviseur.
Een dag nadat wij de betaling hebben ontvangen wordt de dekking weer hersteld. Bijvoorbeeld: wij ontvangen je premie op 01-01-2018, dan wordt het kenteken op 02-01-2018 weer aangemeld. Vanaf dat moment (dus op 02-01-2018) is je auto ook weer verzekerd.